Instrumenten

Hier vind je informatie over de verschillende instrumenten die je kunt leren bespelen bij muziekvereniging Unisson. Soms weet je al welk instrument je leuk lijkt, maar soms is het ook erg lastig. Wanneer je een idee hebt welk instrument je leuk lijkt, neem dan contact op! Dan gaan we samen met jou kijken of dit instrument geschikt voor jou is en wanneer je kunt beginnen. De instrumenten zijn opgedeeld in drie categorieën: Houtblaas-, koperblaas- en slagwerkinstrumenten.

Houtblaasinstrumenten

klarinetDe klarinet is een heel divers instrument. Dat hoor je niet alleen in de verschillende muziekstukken waar het in wordt gebruikt, maar dat zie je ook terug in alle verschillende maten en vormen van de klarinet. Zo zijn er 13 verschillende soorten. In het harmonieorkest wordt de besklarinet gebruikt. Deze kun je al leren spelen vanaf 8 à 9 jaar. Een klarinet heeft een mooie ronde en warme klank. We zijn altijd erg blij met nieuwe klarinetleerlingen, want in een harmonieorkest bestaat maar liefs eenderde deel uit de klarinetsectie!

 

dwarsfluitAls je een dwarsfluit hoort herken je haar vaak gelijk! Ze heeft namelijk een heel mooi, zacht geluid. Vaak hoor je een dwarsfluit in combinatie met andere instrumenten, maar ook als je alleen speelt kun je er veel plezier aan beleven. Doordat er speciale beginnersfluiten bestaan kun je al beginnen met een leeftijd vanaf 6 à 7 jaar. In een harmonieorkest zijn in verhouding minder dwarsfluiten nodig, daardoor kan voor dit instrument een wachtlijst worden gehanteerd.

 

saxofoonDe saxofoon is een erg populair instrument. Je kent vast wel de solo's in funk nummers, of de uithalen van saxofonen in popmuziek die de nummers extra knallend maken! De saxofoon is net als de klarinet een houtinstrument, omdat je het geluid maakt door op een riet te blazen. In een harmonieorkest worden de alt-, tenor- en baritonsaxofoon bespeeld. Je kunt saxofoon leren spelen vanaf 8 à 10 jaar. Door het kleine formaat start je meestal met een alt-saxofoon. Volwassenen kunnen ook starten op een tenor- of bariton saxofoon.

 

hoboBij de hobo maak je geluid door op het dubbelriet te blazen. Er zijn veel muziekstukken waar de hobo een belangrijke hoofdrol speelt, bijvoorbeeld in stukken van Bach, Mozart of Beethoven. Maar niet alleen in de klassieke muziek wordt de hobo veel gebruikt, ook in popmuziek of jazz kom je de hobo tegen! Een hobo is ook onderdeel van het harmonieorkest. Het is een instrument dat door haar bijzondere klank altijd opvalt! Het is belangrijk dat je handen bij alle kleppen op de hobo kunnen komen, daarom kun je hobo leren spelen vanaf 8 à 9 jaar.

 

 fagotEen fagot is een laag blaasinstrument dat vaak voorkomt in allerlei orkesten en ensembles. Door op het zogenaamde 'dubbelriet' te blazen ontstaat er geluid en met de kleppen kun je de toon aangeven die je wilt spelen. Een fagot is een blaasinstrument met een prachtig geluid die je niet alleen in klassieke muziek hoort, maar ook in de popmuziek! In het harmonieorkest speelt de fagot stevige baslijnen en mooie solo's. Je kunt al fagot leren spelen vanaf 8 jaar en voor kinderen die nog net te klein zijn bestaan er ook kleine fagotjes, de fagottino's.

 

Koperblaasinstrumenten

 

trompetEen trompet knalt er altijd uit! Het heeft een erg krachtig en helder geluid, ideaal voor solo's of voor een stevige begeleiding. Dit instrument is dan ook een belangrijk onderdeel van het harmonieorkest. Met dit instrument kun je verschillende soorten muziek spelen en is ook erg mooi in koperensembles. Voordat je begint met trompetspelen moet je wel je voortanden gewisseld hebben.

 

 

hoorn

Heel vroeger blies men al op hoorns om verderop gelegen stammen van informatie te voorzien, of bijvoorbeeld bij de jacht! Tegenwoordig heeft de hoorn een belangrijke rol in het harmonieorkest, zowel begeleidend als solistisch. De klank van een hoorn heeft iets weg van een trompet, maar is veel warmer en ronder van klank.

 

 

tromboneEen trombone is een heel divers instrument. In veel verschillende stijlen muziek wordt hij gebruikt, of je nu van jazz, latin, pop, rock of juist klassiek houdt, het is allemaal mogelijk. De tonen op de trombone worden gemaakt door middel van het in- en uitschuiven van het instrument. De trombone heeft in het harmonieorkest zowel begeleidende als solostische partijen. Ook kinderen kunnen beginnen met de trombone, aangezien er speciale trombones zijn voor kinderen! Ook bij dit instrument moet je wel je voortanden hebben gewisseld.

 

 

tubaDe bariton of euphonium wordt bespeeld in het harmonieorkest en behoort tot de familie van de tuba's. Kinderen vanaf ongeveer 8 jaar kunnen al op het instrument beginnen. Het instrument heeft een belangrijke functie, het geeft namelijk door zijn mooie warme klank veel diepte aan de klankkleur van elk orkest. Als bariton leerling wordt je gelijk in elk orkest gevraagd!

De tuba is het grootste en laagste koperen blaasinstrument. Wanneer je een tuba hoort, herken je het geluid meteen: zijn lage tonen zijn erg karakteristiek! De tuba is een groot instrument en hierdoor voor kinderen niet geschikt om op te starten. Kinderen kunnen dan beter kiezen voor bariton om later over te stappen naar tuba. Voor volwassenen is dit een zeer geschikt instrument om meer te starten.

Slagwerkinstrumenten

Zie je jezelf bij ons harmonieorkest de ritmische begeleiding doen? Je leert drums, pauken en melodisch slagwerk spelen. Zo kun je bij het harmonieorkest spelen, waar jij de ritmische basis van bent! Ook leer je de basistechnieken als tamboer spelen voor als  je in de slagwerkgroep mee wilt spelen.slagwerk

Lijkt het jou ook zo leuk om helemaal los te gaan op de drums? Met wervelende solo's of als de basis van het orkest? Hierin kun je al je energie kwijt! Je leert de basistechnieken en je leert pop-, rock-, funk- en jazz-ritmes spelen.